schijten in je broek. dat is wat ik doe.

Aan het begin van het jaar was het zover. De keuze om mijn eerste echte langspeler te gaan maken had ik gemaakt. Jarenlang heb ik diezelfde liedjes waar ik niets mee doe. Alhoewel, drie jaar terug maakte ik een kindervoorstelling waarmee ik de liedjes een plek wilde geven. Uiteraard is dat niet genoeg. Het moet op plaat komen. Het liefst op vinyl. Dus wat doe je dan? Gewoon doen!
Dit is een interview met mezelf.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe? Heb je budget? 
Een beetje, maar waarschijnlijk niet genoeg om het uiteindelijk te kunnen persen.

Hoe krijg je het dan op plaat Sebastiaan?
Gewoon afwachten en kijken wat er gebeurt. Is dat iets?

Had je niet een ander idee om aan geld te komen?
Nu je het zegt... Dat klopt..

Crowdfunden toch?
Ik hoopte dat je er niet mee zou komen...

Ben je bang dan?
En daar komt de aap uit de mouw. Crowdfunden is hip en een te gekke manier om aan een bescheiden budget te komen om je droom te kunnen verwezenlijken. Maar dat het gaat lukken om je bedrag bij elkaar te sprokkelen is helemaal niet zeker. Vinden genoeg mensen het de moeite waard om geld te steken in iets dat ze niet kennen? En zijn mijn vrienden en familie überhaupt bereid om te funden? Een plaat kopen als pre-order doen ze vast wel. Maar alleen een plaat kopen is te weinig. Ik krijg nooit 100 mensen bij elkaar die allemaal €20,- inleggen om die plaat te kopen. Nadenken over andere tegenprestaties heb ik dan ook gedaan. Meespelen op de plaat, een akoestisch Skypeconcert of een toffe workshop bij je in de klas? Klinkt allemaal leuk maar is doodeng. Ik voel een onzekerheid toeslaan.

Waarom doodeng?
Straks investeert er niemand in 1 van die tegenprestaties en krijg ik het gevoel dat dat dus geen waarde heeft. Maar als je het niet probeert gebeurt er sowieso niets, dat weet ik. Toch voelt het alsof ik mezelf enorm kwetsbaar opstel.

Je maakt die plaat toch voor jezelf? 
Klopt.

Wat maakt het dan uit wat anderen ervan vinden?
Tja. Daar zeg je me wat. Over de inhoud van de plaat maak ik mij geen zorgen. Ik vind het tof en dat moet genoeg zijn. Alhoewel het fijn is als je hierin af en toe bevestigd wordt.

Gebeurt dat wel eens?
Jawel.

Waar wacht je dan nog op?
Inderdaad. Wie niet waagt die niet wint.

Wanneer kunnen we een crowdfundproject verwachten?
Dat weet ik nog niet. Er moet toch nog wat onzekerheid verdwijnen.