ik de koffiesnob?

Koffie. Een drankje dat menig mens nuttigt. Waarvan ik er dus eentje ben. Maar drink ik het omdat ik het nodig heb of omdat ik het lekker vind?

Lang ben ik op zoek geweest naar dat bakje koffie dat ik echt lekker vind. Na vele manieren van het zetten van dat bakje ben ik uiteindelijk beland bij de percolator, ofwel de pruttelpot. Lekkere stevig gebrande koffie erin en het is genieten geblazen. Dat wil je toch? Genieten van je bak koffie! 

Nu ik vaak op scholen te vinden ben is mijn koffieconsumptie tot een dramatisch dieptepunt gedaald. Drie keer raden waarom. Precies! Nergens is de koffie "te drinken", als het dan al officieel koffie mag heten. Eigenlijk best vreemd dat er dan uberhaupt nog koffie wordt gedronken door het personeel. Na vele gesprekken over dit onderwerp ben ik tot de conclusie gekomen dat het aanwezige personeel de koffie nog drinkt, omdat het nou eenmaal de enige koffie is. Verandering brengen in het smaakniveau van die koffie is niet aan de orde, omdat die koffie daar nou eenmaal al is. Niemand vindt het echt lekker.

Een paar weken geleden was daar de druppel. Op de een of andere manier wilde ik koffie en nam ik een bak, uhm tja, koffie? Nee, geen koffie. Wel water dat eruit zag als koffie. Smaak? Geen idee. Kon ik niet duiden. Geen koffie. Dat was zeker.
Wat wel zeker was is het volgende. Ik ben het zat! Als ik koffie drink moet het wel lekker zijn! De dag daarna op naar Simon Levelt. Uiteraard heb ik geen snars verstand van koffie maar ik weet wel wat ik lekker vind. Het was al snel duidelijk dat ik voor de percolator een eigen brander mee zou moeten nemen. De ballen om dat te gaan doen heb ik nog niet. Helaas. 

Dus werd het een kleine french press, ofwel de drukpot, ging de tas in samen met wat lekkere bonen. Op het werk lekkere koffie drinken! Dat ging ik doen! Althans dat dacht ik. Het is namelijk toch wat vreemd als iemand je koffie aan biedt, je dit afslaat en je eigen bak gaat maken. Ik durfde dus niet. Ben je een koffiesnob als je gewoon een lekkere bak koffie wil? Ik vind van niet. Maar dat moet je jezelf wel eerst wijsmaken. 

Eindelijk lijkt het te gaan lukken: ik heb nu al een paar dagen achter elkaar de drukpot meegenomen én gebruikt. Overal is wel theewater, een goede bak is zo gezet. En wat de mensen er van vinden? Hoe kan ik dat verwoorden... Wat begint met vreemd kijken slaat al snel om in jaloezie. Waarom hadden ze dat zelf niet bedacht? "Waarom drink ik deze vieze koffie nog?" Het opent ook een gesprek. Koffie blijkt voor veel mensen toch van grotere waarde dan gedacht wanneer ze worden geconfronteerd met een fijne, dampende, heerlijke kop. Delen? Er kunnen 2 bakkies uit die ene drukpot. Dus als je geluk hebt... 


Ben ik een snob? Nee. Ik vind van niet. Ik hou gewoon van goede koffie.